Η Ιστορία της Αίγλης

Στη ζώνη του λιμένα και στο ιστορικό κέντρο της σημερινής πόλης σμίγουν διαφορετικά αρχαιολογικά σύνολα διαφορετικών εποχών. Η αρχαία στοά και αγορά, οι ναοί της Αφροδίτης και του Ηρακλή, δίπλα στον πλάτανο του Ιπποκράτη, στο μεσαιωνικό κάστρο, στις χριστιανικές εκκλησιές και στα κτίρια της νεότερης ιστορίας του νησιού.

Στην καρδιά της Κω

Ανατολικά της πλατείας βρίσκεται ο χώρος της αρχαίας αγοράς της Κω (4ου – 3ου αιώνα π.Χ.) Μιας αγοράς από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες του αρχαίου κόσμου.

Στην πλατεία ελευθερίας συνυπάρχουν αρμονικά εδώ και αιώνες τα ίχνη που άφησε η ιστορία στο πέρασμά της, ακλόνητοι φρουροί που διαφυλάσσουν και μαρτυρούν τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες και τις πολιτισμικές προσμείξεις χαραγμένες στα έθιμα του τόπου και στην τοπική παράδοση.

Η νεώτερη ιστορία της πλατείας σημαδεύεται από έναν καταστροφικό σεισμό το 1933 που ισοπέδωσε την πόλη της Κω. Κύριο μέλημα των κατακτητών Ιταλών υπήρξε η ανοικοδόμηση της πλατείας, ωστόσο από το χτύπημα του Εγκέλαδου διασώθηκαν το προϋπάρχων «καστράκι», ένδοξο μνημείο του περιμετρικού τείχους της πόλης που χρονολογείται από το 1400 μ.Χ. Καθώς και το defterdar τζαμί που είχε χτιστεί το 1786. Στα πλαίσια αυτής της ανοικοδόμησης, επωφελούμενοι οι κατακτητές έσπευσαν να δημιουργήσουν το « σπίτι του φασισμού», ονόματι casa del fascio cinemateatrozistorante, στο οποίο θα συγκεντρώνονταν οι οπαδοί του καθεστώτος. Από δω ξεκινά η νεώτερη ιστορία του κτιρίου όπου στεγάζεται ο χώρος μας. Την ίδια χρονιά, το 1933, ο αρχιτέκτονας armando bernabiti φτιάχνει τα σχέδια του κτιρίου και ένα χρόνο μετά, το 1934, ξεκινά η κατασκευή του που θα ολοκληρωθεί το 1935.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την κατασκευή του κτιρίου του φασισμού αρχίζει να κατασκευάζεται και η δημοτική αγορά. Μέσα σ’ αυτή τη διετία, 1934 – 1936, οικοδομικού οργασμού και ανοικοδόμησης χτίζεται παράλληλα και το αρχαιολογικό μουσείο. Η σύνθεση των ιταλικών αυτών χτισμάτων περιμετρικά αναδιαμορφώνουν την όψη της πλατείας.

Το 1948, μετά την απελευθέρωση και την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα η ιδιοκτησία του casa di fascio πέρασε στην ιδιοκτησία του δήμου και ενοικιάστηκε σε ιδιώτες, συνεχίζοντας πλέον να λειτουργεί ως εστιατόριο με την ονομασία «πανελλήνιων».

Το 1997 αναπαλαιώθηκε με σεβασμό προς την ιταλική προϋπάρχουσα αρχιτεκτονική από το δήμο και λειτούργησε ως δημοτική επιχείρηση καφετέρια «Αίγλη».

Φτάνοντας στο σήμερα, το 2012, το ιστορικό αυτό κτίριο παραχωρήθηκε από το δήμο της Κω στην πρώτη κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «ΚΩΣ ΑΣΠΙΣ ΕΥΦΡΑΙΝΕΙΝ» με σκοπό την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας.